Hoe werkt Flexi-T?

Het koper op het Flexi-T spiraaltje geeft plaatselijk sporen af die ervoor zorgen dat de zaadcellen van de man hun beweeglijkheid verliezen waardoor bevruchting wordt voorkomen. Daarnaast voorkomt het koper op de Flexi-T dat een eventueel bevrucht eitje zich in de baarmoeder kan nestelen. Hierdoor is het spiraaltje eveneens uitermate geschikt als ‘morning after’ methode na een ongelukje mits dit binnen 5 dagen na “het ongelukje” geplaatst wordt. Deze dubbele werking van de Flexi-T begint direct na plaatsing.

Waarom Flexi-T?

Waarom moet ik voor Flexi –T kiezen in plaats van andere anticonceptiemiddelen? Die vraag kunt u zelf het beste beantwoorden. Het is een persoonlijke afweging die u alleen kunt maken. De video hiernaast laat u zien wat de voordelen zijn van het spiraaltje t.o.v. andere anticonceptiemiddelen zodat u makkelijker tot een keuze kunt komen.

Het inbrengen van een Flexi-T

Een Flexi-T is eenvoudig door uw huisarts of gynaecoloog in te brengen. Als de arts over een echoapparaat beschikt, is een inwendig onderzoek niet nodig. Een afspraak zal ongeveer 20 minuten duren, het plaatsen zelf duurt niet langer dan 5 minuten.

De Flexi-T is heel gebruiksvriendelijk zowel voor de arts als voor de vrouw. Het heeft een eenvoudig inbrengsysteem: een dun en flexibel inbrengbuisje met een doorsnee van maar 3,5 mm. Het buisje is dunner dan bij andere spiraaltjes waardoor het inbrengen nauwelijks tot geen pijn zal doen.

Het beste kan je een uur van tevoren twee paracetamol tabletten of een ibuprofen innemen, om de pijn voor te zijn. Indien nodig kun je ook vragen om een plaatselijke verdoving met een spuitje 1cc Lidocaïne.

Lees meer

De Flexi-T kan het beste worden ingebracht tijdens de menstruatie, dit sluit de kans op zwangerschap nagenoeg uit en extra bloedverlies wordt vermeden.

De ligging en de grootte van de baarmoeder worden met een inwendige echo gecontroleerd. Als er geen echo mogelijk is, dan is wel een inwendig onderzoek nodig. Een inwendig onderzoek wordt wel als meer belastend ervaren dan een echo.

Er wordt een speculum, ook wel eendenbek genoemd, in de vagina ingebracht om de opening van de baarmoedermond in beeld te krijgen. Met een sonde wordt de lengte en de flexie van de baarmoeder bepaald.

Na inbrengen van het buisje met de Flexi-T wordt het buisje teruggetrokken en wordt het draadje dat aan het spiraaltje zit op de juiste lengte afgeknipt. Met een laatste echo (indien aanwezig) wordt gekeken of het spiraaltje goed zit. Je hoeft zelf het draadje niet meer te controleren.

Inklappen

Controle door arts

Het wordt aangeraden om je arts de aanwezigheid en positie van het spiraaltje te laten controleren. Dit dient na de eerste menstruatiecyclus en na ongeveer zes maanden te worden gecontroleerd. Raadpleeg je arts indien er twijfels zijn over de correcte positie van jouw spiraaltje, aangezien zelfonderzoek bijna niet mogelijk is.

Belangrijk

Als u medicatie gebruikt, met name anticoagulantia (bloedverdunners), moet u dit altijd eerst aan uw arts melden. Bij elektro- of radiotherapie dient u de arts te informeren dat u een koperspiraaltje gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen:
 •   Lichte krampen
 •   Langere menstruatie na plaatsing
 •   Tussentijdse bloeding in eerste week na plaatsing
 •   Koperallergie (komt zelden voor, altijd melden aan arts indien bekend)
 •   Extreem kleine kans op perforatie van de baarmoeder

 

Als je je zorgen maakt over een bijwerking, neem dan contact op met je arts.

Flexi-T niet gebruiken of laten plaatsen in geval van:
 •   Zwangerschap
 •   Infectie van de baarmoeder of baarmoederhals (inclusief Pelvic Inflammatory Disease)
 •   Bloedingen door onbekende oorzaak
 •   Poliepen of vleesbomen (myomen) in de baarmoeder
 •   Mogelijkheid van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 •   Misvorming van de baarmoeder of baarmoederhals
 •   Baarmoederhalskanker
 •   Koperallergie
 •   Bloedarmoede
 •   Een te kleine baarmoeder
Spiraaltje verwijderen

Je Flexi T spiraaltje moet na 5 jaar vervangen worden. Wil je voor die tijd zwanger worden, dan is het verwijderen eenvoudig en relatief pijnloos. Het touwtje, dat uit de baarmoedermond steekt, wordt met een tangetje vastgepakt en het flexibele spiraaltje laat zich ingeklapt verwijderen. Dat duurt een paar seconden. Zonder spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Als je na de vijf jaar weer een nieuw spiraaltje wilt, wordt eerst het oude spiraaltje verwijderd; daarna kan meteen de nieuwe geplaatst worden.

Verkrijgbaarheid van de Flexi-T

U kunt bij uw huisarts en/of gynaecoloog terecht voor het plaatsen van een Flexi-T. Na een eerste consult kan hij/zij een recept meegeven waarmee u een Flexi-T kunt kopen bij de apotheek. Flexi-T is ook rechtstreeks te verkrijgen bij alle apotheken in Nederland.