Hoe werkt Flexi-T?

Het koper op het Flexi-T spiraaltje geeft plaatselijk sporen af die ervoor zorgen dat de zaadcellen van de man hun beweeglijkheid verliezen waardoor bevruchting wordt voorkomen. Daarnaast voorkomt het koper op de Flexi-T dat een eventueel bevrucht eitje zich in de baarmoeder kan nestelen. Hierdoor is het spiraaltje eveneens uitermate geschikt als ‘morning after’ methode na een ongelukje. Deze dubbele werking van de Flexi-T begint direct na plaatsing. Een ander bijkomend voordeel van de Flexi-T is dat het de kans op baarmoederhalskanker (hr HPV) verlaagd ten opzichte van een hormoonspiraal.

Waarom Flexi-T?

Waarom moet ik voor Flexi –T kiezen in plaats van andere anticonceptiemiddelen? Die vraag kunt u zelf het beste beantwoorden. Het is een persoonlijke afweging die u alleen kunt maken. De video hiernaast laat u zien wat de voordelen zijn van het spiraaltje t.o.v. andere anticonceptiemiddelen zodat u makkelijker tot een keuze kunt komen.

Het inbrengen van een Flexi-T

Een Flexi-T is eenvoudig door uw huisarts of gynaecoloog in te brengen. Het buisje waarmee de arts het spiraaltje plaatst, heeft een doorsnee van slechts 3,5 mm. Het buisje is dunner dan bij andere spiraaltjes waardoor het inbrengen weinig pijn doet. De Flexi-T kan het beste worden ingebracht tijdens de menstruatie, dat heeft als voordeel dat de kans op zwangerschap minimaal is en het inbrengen eenvoudiger gaat.

Controle door arts

Het wordt aanbevolen om na de eerste menstruatie na plaatsing van het spiraaltje, een controlebezoek te brengen aan de arts. De arts checkt d.m.v. een echo of de Flexi-T nog goed zit. Daarna zal de arts periodieke controle adviseren, bijvoorbeeld eenmaal per jaar.

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, dient u dit te melden aan uw arts voordat het spiraaltje wordt ingebracht. Wanneer u behandeld wordt met electro- of radiotherapie, dient u uw arts op de hoogte stellen van het feit dat u een koperspiraaltje gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen:

 

 •   Lichte krampen
 •   Langere menstruatie na plaatsing
 •   Meer bloedverlies bij eerste menstruatie na  plaatsing
 •   Tussentijdse bloeding in eerste week na  plaatsing
 •   Koperallergie (komt zelden voor, altijd melden aan arts indien bekend)
Flexi-T niet gebruiken of laten plaatsen in geval van:

 

 •   Zwangerschap
 •   Infectie van de baarmoeder of baarmoederhals
 •   Bloedingen door poliepen in de baarmoeder
 •   Misvorming van de baarmoeder of baarmoederhals
 •   Koperallergie
 •   Bij gebruik bloedverdunners (arts raadplegen)
Verkrijgbaarheid van de Flexi-T

U kunt bij uw huisarts en/of gynaecoloog terecht voor het plaatsen van een Flexi-T. Na een eerste consult kan hij/zij een recept meegeven waarmee u een Flexi-T kunt kopen bij de apotheek. Flexi- T is ook rechtstreeks te verkrijgen bij alle apotheken in Nederland en via de webshop op deze site.