Hoe werkt Flexi-T?

Het koper op het Flexi-T spiraaltje geeft plaatselijk sporen af die ervoor zorgen dat de zaadcellen van de man hun beweeglijkheid verliezen waardoor bevruchting wordt voorkomen. Daarnaast voorkomt het koper op de Flexi-T dat een eventueel bevrucht eitje zich in de baarmoeder kan nestelen. Hierdoor is het spiraaltje eveneens uitermate geschikt als ‘morning after’ methode na een ongelukje mits dit binnen 5 dagen na “het ongelukje ”geplaatst wordt. Deze dubbele werking van de Flexi-T begint direct na plaatsing.

Waarom Flexi-T?

Waarom moet ik voor Flexi-T kiezen in plaats van andere anticonceptiemiddelen? Die vraag kan je zelf het beste beantwoorden. Het is een persoonlijke afweging die alleen jij kunt maken. De video hiernaast laat je zien wat de voordelen zijn van het spiraaltje t.o.v. andere anticonceptiemiddelen zodat je makkelijker tot een keuze kunt komen.

Flexi-T Bijsluiter

Bekijk hier de bijsluiter

Het inbrengen van een Flexi-T

Een Flexi-T is eenvoudig door een huisarts of gynaecoloog in te brengen. Als de arts over een echoapparaat beschikt, is een inwendig onderzoek niet nodig. Een afspraak zal ongeveer 20 minuten duren, het plaatsen zelf duurt niet langer dan 5 minuten.

De Flexi-T is heel gebruiksvriendelijk zowel voor de arts als voor de vrouw. Het heeft een eenvoudig inbrengsysteem: een dun en flexibel inbrengbuisje met een doorsnee van maar 3,5 mm. Het buisje is dunner dan bij andere spiraaltjes waardoor het inbrengen nauwelijks tot geen pijn zal doen.

Het beste kan je een uur van tevoren twee paracetamol tabletten of een ibuprofen innemen, om de pijn voor te zijn. Indien nodig kun je ook vragen om een plaatselijke verdoving met een spuitje 1cc Lidocaïne.

Lees meer

De Flexi-T kan het beste worden ingebracht tijdens de menstruatie, dit sluit de kans op zwangerschap nagenoeg uit en extra bloedverlies wordt vermeden.

De ligging en de grootte van de baarmoeder worden met een inwendige echo gecontroleerd. Als er geen echo mogelijk is, dan is wel een inwendig onderzoek nodig. Een inwendig onderzoek wordt wel als meer belastend ervaren dan een echo.

Er wordt een speculum, ook wel eendenbek genoemd, in de vagina ingebracht om de opening van de baarmoedermond in beeld te krijgen. Met een sonde wordt de lengte en de flexie van de baarmoeder bepaald.

Na inbrengen van het buisje met de Flexi-T wordt het buisje teruggetrokken en wordt het draadje dat aan het spiraaltje zit op de juiste lengte afgeknipt. Met een laatste echo (indien aanwezig) wordt gekeken of het spiraaltje goed zit. Je hoeft zelf het draadje niet meer te controleren.

Inklappen

Controle door arts

Het wordt aangeraden om je arts de aanwezigheid en positie van het spiraaltje te laten controleren. Dit dient na de eerste menstruatiecyclus en na ongeveer zes maanden te worden gecontroleerd. Hoewel zelfonderzoek in beperkte mate mogelijk is, biedt het mogelijk niet de juiste informatie, dus raadpleeg je arts als je twijfelt over de correcte positie van het spiraaltje.

Als je je zorgen maakt over een bijwerking, neem dan contact op met een arts.

Belangrijk

Als je medicatie gebruikt, met name anticoagulantia (bloedverdunners), moet je dit altijd eerst aan je arts melden. Bij elektro- of radiotherapie dien je de arts te informeren dat je een koperspiraaltje gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen:
  •   Buikpijn/krampen
  •   Langere en/of heverige menstruatie na plaatsing
  •   Tussentijdse bloedingen, welke na verloop van tijd af zouden moeten nemen
  •   Koperallergie (komt zelden voor, altijd melden aan arts indien bekend)
  •   Extreem kleine kans op perforatie van de baarmoeder

 

Als je je zorgen maakt over een bijwerking, neem dan contact op met je arts.

Flexi-T niet gebruiken of laten plaatsen in geval van:
  •   Zwangerschap
  •   Infectie van de baarmoeder of baarmoederhals (inclusief Pelvic Inflammatory Disease)
  •   Bloedingen door onbekende oorzaak
  •   Poliepen of vleesbomen (myomen) in de baarmoeder
  •   Mogelijkheid van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  •   Misvorming van de baarmoeder of baarmoederhals
  •   Baarmoederhalskanker
  •   Koperallergie
  •   Bloedarmoede
  •   Een te kleine baarmoeder
Spiraaltje verwijderen

Je Flexi T spiraaltje moet na 5 jaar vervangen worden. Wil je voor die tijd zwanger worden, dan is het verwijderen eenvoudig en relatief pijnloos. Het touwtje, dat uit de baarmoedermond steekt, wordt met een tangetje vastgepakt en het flexibele spiraaltje laat zich ingeklapt verwijderen. Dat duurt een paar seconden. Zonder spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Als je na de vijf jaar weer een nieuw spiraaltje wilt, wordt eerst het oude spiraaltje verwijderd; daarna kan meteen de nieuwe geplaatst worden.

 

Verkrijgbaarheid van de Flexi-T

Je kunt bij je huisarts en/of gynaecoloog terecht voor het plaatsen van een Flexi-T. Na een eerste consult kan hij/zij een recept meegeven waarmee je een Flexi-T kunt kopen bij de apotheek. Flexi-T is ook rechtstreeks te verkrijgen bij alle apotheken in Nederland en via deze link op de website.